sobota, března 04, 2006

Machiavelli,Florencie,Mandragora



Konečně jsme se zase po delší době sešli na čtené zkoušce hry Mandragora.Doba mezi první a touto zkouškou,ale byla vyplněna přípravou a odehráním tří představení hry „ Škola pomluv „. Dvě představení byla určena školám a to třetí bylo večerní představení pro veřejnost,která neměla možnost spatřit premiéru.Proti premiéře byla hra trochu upravena,hlavně její délka.Představení trvalo necelé dvě hodiny.Herci byli spokojeni a podle potlesku při děkovačce diváci také.Další čas zabral také Masopust,který jak jsem sám viděl dopadl i díky pěknému počasí velmi dobře.Tato delší pomlka vyplněná jinou hereckou aktivitou vůbec neubrala na chuti a touze po nacvičování nové hry.Sehnal jsem zase nějaké nové materiály o Niccolo Machiavellim,který hru Mandragora napsal a také o Florencii,kde se děj hry odehrává. Při debatě padl docela zajímavý návrh,že bychom se také mohli do Florencie podívat když už o ní budeme hrát.Návrh jistě dobrý,ale ten výlet by byl dosti nákladný.Určitě by nám to trochu pomohlo.Florencie je kolébkou renesance a děj Mandragory
se v renesanci odehrává.Z té doby tam najdeme dnes jen historické stavby a umělecká díla v podobě soch, obrazů a vzácných tisků. O atmosféru a myšlení lidí doby renesanční se musíme pokusit sami tím co předvedeme na jevišti.Podle materiálů,které se dají dnes dohledat Machiavelli mimo jiné napsal Mandragoru, krom jiného, také pro svoje potěšení.Napsal ji jako tendenční komedii.Jeho komediální nadsázka sahá až na hranici společenské satiry.Sám o Mandragoře říká: Jde o obtížný proces vymaňování se ze staletých,navyklých pohledů a dogmat.Kdy nový úhel pohledu odkryje podstatu či nepatřičnost navyklých věcí.
Mandragora – (česky Pokřín obecný ) je rostlina jejíž kořen byl hojně používán ve středověkém lékařství.Byla používána jako symbol plodnosti coby rostlina oboupohlavní,která buď reprodukovala sebe sama,nebo jak mužské tak také ženské druhy.Rostlina svým rozdvojeným kořenem evokovala lidskou bytost. Měla prý narkotické a afrodisiální vlastnosti.Ve středověku se věřilo,že roste ze spermatu oběšence ( odtud také název šibeničník) ,předpovídá budoucnost,otevírá zámky a je zlatonosná.
Proto věřím,že při dobré práci celého souboru nám tato hra přinese zlaté úspěchy.

1 Comments:

At 1:41 odp., Anonymous Anonymní said...

Oooh, věděla jsem, že mandragora byl jakýsi prazvláštní kořen používaný při nekalých praktikách černé magie, ale že by rostl ze spermatu oběšence?! Tímto Vám, pane Skotku, děkuji za neuvěřitelnou informaci. Až příště nějakého toho oběšeného nešťastníka potkám, nezapomenu se pod něj podívat... :-)

 

Okomentovat

<< Home