středa, února 08, 2006

Smysl amatérského divadla






V čem vidíš smysl amatérského divadla v dnešní době ?

V rozšiřování kulturního obzoru nejen lidí, kteří se kolem divadla motají, ale i lidí z jejich okolí, protože mnozí z nich by jinak na divadlo nešli. Kdysi byli ochotníci skoro v každé vesnici, kde měli hospodu a sál. Byla to jedna z mála možností jak šířit kulturu a dnešní amatérské divadlo by mělo v těchto tradicích pokračovat, zejména v menších městech. Málo kdo je dnes ochoten jet 50 km do „velkého“ divadla, ale na místní amatéry přijde místo sledování „zábavného“ pořadu v TV a v tom je ten smysl.
V tom, aby se ten, kdo ho dělá rád, vyžil a uspokojil a aby ten, kdo se na to rád dívá, měl na co jít.
Pro herce odreagování, pro diváka taky.
V čem? Amatéři mají blíž k divákům a hlavně divák ví, že to hrají skutečně pro ně. Navíc smysl je stejný jako u klasického divadla. Obohatit lidem život o ono kouzlo hry.
Stejně jako v jakékoli jiné době – táhnout káru živými osly a ne parním strojem (a to není citát, to já takhle jdu životem a trousím moudrost, což už ovšem citát J. Werich:-)
Určitě ve zkušenostech a příležitostech pro začínající herce, myslím, že ve všem, ať už jde o herectví nebo o cokoli jiného, je důležitá praxe a zkušenosti. A jak se říká „chybami se člověk učí“ .To je určitě jeden z mnoha smyslů amatérského divadla. Dál pro podporu kulturního života v malých městech, jako třeba tady. Myslím, že to našemu městu prospělo a z mnoha stran jsem slyšela chválu.
Myslím ,že je to užitečná a zábavná věc či naplnění volného času pro ty kdo ho dělají i pro ty kdo na něj chodí.
Je přeci skvělé koukat se na partu amatérů,kteří dělají něco pro lidi,ne pro peníze.
Ani pro slávu,ale prostě proto,že chtějí a že je to baví.
Je to skvělé odreagování a zábava.Je to také dobrá šance pro ty kteří se chtějí věnovat hraní,ale chtějí mít stabilní povolání.
Samozřejmě v tom, že lidi, kteří mají chuť a zájem se pobavit, něco naučit atp. se sejdou a užijí si spoustu srandy. Jen tak mimoděk tam vzniká představení, které pak na 120% hrajeme divákům. Mimo jiné je přeci krásné, když se parta lidí sejde, aby cvičili, jak nejlépe spadnout ze stolu, ne?
Dlouholetý divadelní nadšenec,vedoucí několika souborů na chomutovském okrese,autor několika divadelních her,umělec v mnoha směrech pan Vladimír Valeš říkal: „divadlo kultivuje nejen toho kdo divadlo dělá,ale i diváka který na divadlo chodí „.
Toto je několik citací o smyslu amatérského divadla od členů našeho souboru.

1 Comments:

At 11:09 dop., Blogger m said...

Hi, nice blog site here!
Please allow me to ask you such this question, but I'd like to.
Question is that:
"What's the question do you ask for him on the interview if he's still alive in the present?"

 

Okomentovat

<< Home